• Highest quality medical and surgical care to all patients.

  Highest quality medical and surgical care to all patients
 • Acıbadem International

  leading healthcare institution.
  Acıbadem International
 • internationally accredited Hospitals group

  Internationally accredited Hospitals group
 • Acıbadem Quality

  Highest quality medical and surgical care to all patients.
  Acıbadem
 • Acıbadem International

  leading healthcare institution.
  Leading healthcare institution
 • Acıbadem International

  Integrated healthcare services network.
  Acıbadem
 • The most valued private healthcare services

  Comprehensive diagnostic and treatment services by highest calibre health care professionals.
  Acıbadem
Previous Next

Centar za gojaznost

Iako je izlečiv medicinski problem, gojaznost postaje rasprostranjen problem i među najvažnijima u svetu. Gojaznost, takođe poznata i kao “ekstremna ugojenost”, utiče na kvalitet i dužinu trajanja života.

Gojaznost je najvažniji zdravstveni problem naročito u razvijenim zemljama sveta, i takođe jedan od najvažnijih zdravstvenih problema u našoj zemlji. Prema podacima Svetske Zdravstvene Organizacije, postoji 1.6 milijadi gojaznih ljudi, od kojih je oko 400 miliona ekstremno gojazno. Očekuje se da ovi brojevi dostignu 2 milijarde i 700 miliona do 2015. godine.

Gojaznost je izlečiva bolest koja zahteva napredno znanje i iskustvo. Acibadem Centar za Gojaznost teži borbi protiv gojaznosti kroz ujedinjeni pristup više departmana, nudeći pacijentima različite alternative sa timom iskusnim u operacijama gojaznosti.

Metode Lečenja

Dijeta Terapija

Gubitak kilograma za pacijente koji su se prijavili u Acibadem Centar za Gojaznost se postiže pod kontrolom specijalista iz nutricionizma i dijete, čija je specijalnost gojaznost. U Acibademu, kalorijski-proračunata dijeta se planira posebno prema nutricionističkim navikama i zdravstvenom statusu svakog pacijenta. Cilj ovog programa dijete je da se pacijentu daju male porcije u kraćim intervalima, bez osećaja gladovanja. Tokom programa, pacijente nadgledaju nutricionistički specijalisti.

Terapija Vežbanjem

Gojazni pacijenti najčešće osećaju zdravstvene probleme tokom fizičkih vežbi zbog ekstremnih težina, na primer, problema u pripojima kolena, zbog preopterećenja. Ovi problemi čine da pacijenti potpuno odustanu od vežbanja i da se još više ugoje i posledica toga je da se nađu u začaranom krugu. Da bi se takvi pacijenti nagovorili da ponovo vežbaju bez osećaja naprezanja, specijalisti Acibadem Centra za Gojaznost pripremaju programe kao što je plivanje i vodena gimnastika, koji su specifični za pacijentovo zdravstveno stanje. Čak i aktivnost koja traje 45 minuta može značakno doprineti gubitku kilograma pacijenta, ukoliko se radi tri puta sedmično.

Terapija Promene Ponašanja

Nutricionistički programi i programi vežbanja doprinose gubitku kilograma pacijenta. Međutim, pošto pacijent vidi ove probleme kao lek na određeno vreme i na kraju se vraća na svoje prvobitne navike i neaktivni stil života, on/ona može povratiti izgubljene kilograme. Ovim pacijentima se savetuje da naprave promene u njihovom stilu života. Primeri mogu uključivati odabir varijante koja potiče aktivnost, kao što je odabir da se vozi autobusom pre nego kolima, ili zamena vikend planova vezanih za hranu sa aktivnostima kao što su pešačenje i izleti.