• Acıbadem Quality

  Highest quality medical and surgical care to all patients.
  Acıbadem
 • Highest quality medical and surgical care to all patients.

  Highest quality medical and surgical care to all patients
 • Acıbadem International

  Integrated healthcare services network.
  Acıbadem
 • The most valued private healthcare services

  Comprehensive diagnostic and treatment services by highest calibre health care professionals.
  Acıbadem
 • Acıbadem International

  leading healthcare institution.
  Leading healthcare institution
 • internationally accredited Hospitals group

  Internationally accredited Hospitals group
 • Acıbadem International

  leading healthcare institution.
  Acıbadem International
Previous Next

Centar za transplantaciju kose

Metode Transplantacije Kose

Postoje 2 metode koje se često koriste danas. Te metode su:

Transplantacija Folikularne Jedinice (FUT):

„Transplantacija Folikularne Jedinice (FUT)“ je najprimenjivanija metoda transplantacije kose u najprestižnijim klinikama za transplantaciju na svetu. U ovoj metodi, tkivo dlake se uzima sa zdravih i kosom gustih područja vrata i presađuje na proređeno ili ogoljeno područje kroz odgovarajuće tehnike bez narušavanja njihove prirodne forme pod mikroskopom i deleći ih u grupe 1,2,3 i 4, na takav način da sadrže kosu i folikule. Područje vrata sa koga je kosa uzeta se zašiva u skladu sa metodama plastične i rekonstruktivne hirurgije. Stoga su vidljivi šavovi svedeni na minimum i mogu biti vidljivi samo ako se kosa potpuno obrije. Šavovi se skidaju 12-15 dana posle operacije. Vlas kose, linija kose koja se primenjuje kao i usklađenost dostupne kose prema smeru rasta kose može biti dizajnirana samo od strane eksperta u fazi pozicioniranja (presađivanja) kada su pripremljene gore-pomenute podeljene grupe kose. Razlika u presađivanju kose koja izgleda prirodno i one koja ne izgleda tako, najviše je uslovljena umetničkim veštinama eksperta koji izvodi transplantaciju.

Izvlačenje Folikularnih Jedinica (FUE):

Izvlačenje Folikularnih Jedinica (FUE) je metod transplantacije u kojem se folikule izvlače sa vrata ili sa specifičnih delova tela, specijalnim tankim iglama i presađuju se na proređena ili ogolela područja. Pošto se na vratu ne prave šavovi, to se ni tragovi šavova neće primetiti.

Pravilno primenjene FUT i FUE metode se ne razlikuju jedna od druge po pitanju ishoda. Ukoliko se postigne pravilna linija i smer kose, rezultati obe metode će izgledati prirodno.

Često Postavljana Pitanja o Transplantaciji Kose i Metodama Transplantacije Kose

1.Koliko traje procedura?

Procedura traje u proseku između 4 i 6 sati zavisno od veličine područja na kojem se obavlja transplantacija, struktura kože i kose i metode koja se primenjuje.

2.Da li ću osetiti bol?

Transplantacija kose se izvodi pod lokalnom anestezijom i definitivno nećete osetiti bilo kakav bol tokom operacije.

3.Koji metod mi preporučujete?

Metod koji se primenjuje ne određujemo mi, nego zavisi od strukture vaše kože i kose i primene pravilne tehnike.  Tehnika koja se primenjuje i razlog za njen izbor su detaljno objašnjeni tokom preliminarnih konsultacija.

4.Da li će presađena kosa definitivno rasti?

Da, hoće. Priprema kalemova (grupa kose), uslovi u kojima su čuvani i primena pravilne tehnike direktno utiču na rezultat transplantacije i kada su ovi ovi uslovi potpuno ispunjeni, rezultat će biti 100% uspešan.

5.Kada mogu izaći?

Ništa vas ne sprečava da napustite kliniku odmah po operaciji. Moguće je da će male roze tačkice biti vidljive tokom prva 2 do 3 dana, ali one će vremenom izbledeti i vaša koža će dostići svoj prirodan izgled u roku od nedelju dana i moći ćete da izlazite napolje kad poželite.

6.Kada mogu da se tuširam? Koje su stvari na koje treba da obratim pažnju posle operacije?

Ti detalji će biti detaljno otkriveni tokom preliminarnih konsultacija.

7.Kada će presađena kosa ponovo porasti?

Kosa će se pojaviti 3 meseca posle operacije i dostići će sv svoju prirodnu veličinu u roku od 6 meseci.

8.Da li je moguć gubitak presađene kose u budućnosti?

Nećete izgubiti vašu presađenu kosu. Iz razloga što se presađena kosa uzima sa zdravog područja, stoga takva kosa zadržava karakter na presađenom području.

9.Da li će drugi moći da primete da sam radio transplantaciju kose?

Kosa koja je prirodno presađena korišćenjem pravilne tehnike vas nikada neće odati. Međutim, da bi se to postiglo, veoma je važno da je tim koji izvodi operaciju veoma iskusan. Iz razloga što forma transplantacije koja se primenjuje varira prema strukturi kože i kose osobe, kao i području transplantacije, to se i svaki od ovih faktora mora posebno proceniti.

10.Koliko to košta?

Da bi se odredila cena, struktura vaše kože i kose, tehnika koja se primenjuje i veličina područja presađivanja bi trebalo da se procene pre svega. Za ovu svrhu možete zakazati besplatne preliminarne konsultacije i dobiti poudane informacije od naših eksperata.

11.Ko su osobe koje će izvesti procedure? Koliko su one iskusne?

Operacije presađivanja kose izvode plastični hirurzi i eksperti koji imaju višegodišnje iskustvo u njihovim poljima delovanja.

Želimo vam zdrav život...