• Acıbadem International

  leading healthcare institution.
  Leading healthcare institution
 • Acıbadem Quality

  Highest quality medical and surgical care to all patients.
  Acıbadem
 • The most valued private healthcare services

  Comprehensive diagnostic and treatment services by highest calibre health care professionals.
  Acıbadem
 • Acıbadem International

  Integrated healthcare services network.
  Acıbadem
 • Acıbadem International

  leading healthcare institution.
  Acıbadem International
 • internationally accredited Hospitals group

  Internationally accredited Hospitals group
 • Highest quality medical and surgical care to all patients.

  Highest quality medical and surgical care to all patients
Previous Next

Transplantacija jetre

Acibadem Grupa pravi razliku u transplantaciji jetre.

Acibadem Bursa Kliničk Centar za Transplantaciju Organa je u žiži interesovanja sa svojim timom iskusnih specijalista, vrhunskom tehnologijom i uspešnim transplantacijama jetre.

Jedini organ koji se sam regeneriše

Jetra se smatra najkomplikovanijim i metabolički aktivnim organom u našem telu. Međutim, jetra može da funkcioniše iako je 70% njenog tkiva uklonjeno. Kada donator jetre donira više od polovine svoje jetre za transplantaciju, preostali deo može da nastavi da funkcioniše bez ikakve štete ili ozbiljnih komplikacija. To dugujemo osobini jetre da se regeneriše, zato što je jetra jedini organ koji se sam regeneriše posle odstranjivanja više od polovine njenih tkiva.

Kada je potrebna transplantacija jetre?

Čak i kada postoje upale povezane sa konzumacijom alkohola ili obolenjem masne jetre, hepatitisom, dugotrajnim zagušenjem ili kamenom u žučnim putevima, određenim metavoličkim obolenjim, tumorima ili naslednim enzinskim nedostatcima, pacijent može nastaviti sa normalnim životom duži period sve dok je širenje obolenja usporeno. Ali onda kada se nedostatak jetre počne manifestovati, može voditi do svraba, edema u plućima i ascitesa u abdomenu, ozbiljnog hepatitisa, krvarenja i anemije.

U poodmaklim obolenjim jetre, promene ličnosti i ponašanja se mogu uočiti. Gubitak težine, smanjen sadržaj urina i umor mogu dovesti do kome.

Ovi simptomi pokazuju da pacijentova jetra ne može da zadovolji potrebe organizma. Ovo stanje, zvano „otkazivanje jetre“, ostavlja transplantaciju jetre kao jedinu opciju za pacijenta.

Uspešni rezultati u zlatnom standardu „Ortopedske Transplantacije Jetre“

U Acibadem Bursa Transplantnom Centru, transplantacija jetre se izvodi i od živih donora i od leševa. Metod koji se primenjuje tokom ovih operacija je ortotopska transplantacija jetre, metod širom sveta poznat kao „zlatni standard“. Korišćenjem ove tehnike, velika vena koja se nalazi iza jetre je sačuvana upotrebom hiruških vezica pre početka transplantacije. Za uspeh ove operacije, potreban je hiruški tim i oprema visokog kapaciteta. Kao i ostale transplantacije, tako i transplantacija jetre treba da se obavi u bolnicama u operacionim salama koje su opremljene vrhunskom tehnologijom. Kada se transplantacija obavlja od živog donora, pola jetre se presađuje u organ primaoca. Hiruški proces je veoma zahtevan. Posle transplantacije, živi donori mogu biti pušteni iz bolnice posle 6-7 dana, primaoci organa moraju ostati u bolnici 15-20 dana. Presađena jetra se onda sama regeneriše i raste brzo do veličine koja je dovoljna da zadovolji potrebe primaoca.

Intrenacionalni Kvalitet u Infrastrukturi

Acibadem Bursa Centar za Transplantaciju Organa pruža usluge u okviru sopstvene infrastrukture koja je u skladu sa internacionalnim strandardima. Primaoci organa i donori se leče u operativnim salama i jedinicama intenzivne nege pod kompletno sterilnim uslovima sa laminatom i opremom vrhunske tehnologije. Laboratorijske procedure se izvode u Acibadem Labmed-u, laboratoriji po internacionalnim standardima koja je takođe članica Acibadem Grupe za Zdravstvenu Negu.

Iskusni Tim

Centar za Transplantaciju Organa u okviru Acibadem Bursa Grupe poseduje svu neophodnu tehnologiju za transplantaciju jetre. Upravnik centra za transplantaciju je Prof. Dr. Remzi Emiroglu, koji je prokrčio nove puteve u transplantaciji bubrega i jetre u Turskoj. Od 1998, Prof. Emiroglu je izveo oko 200 transplantacija jetre i više od 200 transplantacija bubrega.

Prof. Emiroglu i njegov tim su iskusni i u delimičnim (npr. bez uklanjanja cele jetre) i standardnim ortopedskim transplantacijama jetre. Tim takođe ima iskustva u svakoj vrsti manevarske hirurgije i Sugiura postupaka kod pacijenata koji krvare zbog ciroze jetre. Prof. Emiroglu, koji je izveo prve transplantacije na odraslima i deci od živih i neživih donora u Bursi, ima otprilike 100 naučnih članaka na temu transplantacije organa, od kojih je 85 objavljeno u inostranstvu.